kapalı ameliyatolmak üzere 2 ana şekilde gerçekleştirilebilir.
Açık yöntemde kaburgalar arası kesilerek açılır ve ekartör adı verilen bir cihazla bu alan genişletilerek operasyon gerçekleştirilir.
Kapalı ameliyatlarda ise göğüs boşluğu açılmaz. 1 ile 4 arası küçük (2-5cm) kesiler yapılır ve göğüs boşluğu açılmadan bu kesilerden cerrahi aletler ilerletilerek ameliyat gerçekleştirilir.
Akciğer kanserinde hangi evrede hangi ameliyat yöntemi tercih edilmelidir?
Ameliyat yöntemi kanserin evresine göre değil, akciğer kanserinin büyüklüğüne, bulunduğu yere ve lenf bezlerindeki duruma göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, çapı 8cm’den daha büyük bir tümörü kapalı yöntemle çıkartmak zordur.
Aynı şekilde tümörün büyük bir damarın üzerinde olduğu durumlarda da açık ameliyat tercih edilir. Bununla birlikte hangi yöntemin kullanılacağı daha çok cerrahın tecrübesi ile ilişkilidir.
Kapalı ameliyatlarda tecrübesi artan bir cerrah daha önce açık uyguladığı ameliyatları kapalı olarak gerçekleştirmeye başlayabilir.
Akılda tutulmalıdır ki, tüm uluslararası akciğer kanseri tedavi rehberlerinde akciğer kanserinde mümkün olan her durumda kapalı ameliyatın açık ameliyata tercih edilmesi gerektiği belirtilir.