Akciğer Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?
Belirtiler ve Doktorla Görüşme
Akciğer kanseri teşhisi için ilk ve en önemli şey hastanın doktora anlattıklarıdır: ne tür yakınmaları olduğu (öksürük, ağrı, halsizlik, zayıflama, ağızdan kan gelmesi, ses kısılması, nefes darlığı ve benzeri), sigara içip içmediği, akrabalarında akciğer kanseri olup olmadığı, ane veya babada herhangi bir kanser olup olmadığı gibi.
Muayene: Akciğer kanseri direkt olarak muayene bulgusu vermeyebilir. Ancak, hastalık yayılmış yani metastaz yapmış ise yayılmanın olduğu bölgelerde muayene ile bulgular saptanabilir. Örneğin boyun bölgesinde lenf bezi büyümesi, kaburgalarda ağrı, kolda his kaybı veya göz kapağında düşme gibi.
Radyolojik İncelemeler – Filmler
Normal akciğer grafisi ancak akciğerdeki bir tümörün büyümüş olması durumunda teşhise yardımcı olur. Akciğer grafisinin normal olması kanser olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle belirgin yakınmaları olan şüpheli durumlarda daha ileri görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulur.
Akciğer Bilgisayarlı Tomografisi: Bir veya birkaç milimetre aralıklarla tüm akciğer ve göğüs boşluğunun taranması yöntemidir. Akciğer kanseri teşhisinde en sık kullandığımız yöntemlerin başında gelir.
Gerekli durumlarda aşağıdaki teşhis yöntemlerinden bazen bir tanesi bazen hepsi teşhis amacıyla kullanılabilir.
PET – CT
Bu görüntüleme yönteminde tomografide akciğerde tespit edilmiş olan kitlenin veya nodülün kanser mi yoksa iyi huylu bir hastalık mı olduğu ayırt edilir. Ayrıca vücudun diğer bölgelerinde yayılma olup olmadığı da PET-CT tarafından tespit edilir.
Bronkoskopi
Hava yollarımız içerisinin ışıklı bir sistem ile görüntülenmesidir. Tümör bronş içerisinde ise bundan biyopsi almak da mümkündür. Riskleri son derece az olan ve çok yaygın olarak kullanılan bir tanı yöntemidir.
Akciğer kanserinde bronkoskopi videomuzu izlemek için tıklayınız.

İğne Biyopsisi
Bazı durumlarda akciğerdeki kitlenin diğer yöntemlerle teşhis edilmesi mümkün olmayabilir. Bu durumda tomografi altında görüntü alınarak kitle içerisine bir iğne ile girip kitleden biyopsi alınır.
Video-Torakoskopi
Video-Torakosopi Göğüs boşluğu içerine ilerletilen bir kamera ile alınan görüntüler yardımıyla şüpheli bölgeden biyopsi alınması işlemidir.
Video-Torakoskopi genel anestezi veya lokal anestezi altında uygulanır. İşlemden sonra genellikle 1 gece hastanede kalış uygun olur.
Video-Torakoskopi sırasında alınan doku örneği patoloji incelemesine gönderilir. Ameliyat sırasında yapılan patoloji incelemesine frozen inceleme adı verilir. Bu inceleme ile alınan örnekte kanser olduğu tespit edilirse bu esnada tedavi edici operasyon da gerçekleştirilebilir.
Mediastinoskopi
Akciğer kanserinin lenf bezlerine yayılıp yayılmadığını anlamak için kullanılan endoskopik yöntemdir. Genel anestezi altında bir endoskop yardımı ile lenf bezlerinden biyopsi alınır. İşlem yaklaşık olarak 45 dakika sürer. Bu konu ile ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.
Prof.Dr. Semih Halezeroğlu
Göğüs Cerrahisi Bölüm Başkanı, Acıbadem Maslak Hastanesi
Merhaba Sayın Hocam,
Babam 46 yıl sigara içmiş.Ve göğüs ağrısı ile hastaneye gittik.Yapılan Pet Ct sonucunda Sol akciğer üst lob apikoposterior anterior segmentte subkostal paramediastinal mesafeyi dolduran ve suprahiler alana dek Uzanım gösteren yaklaşık 11*9 cm çaplı ortasında nekrotik hipometabolik alan bulunan malign karakterde yoğun hibermetabolik kitle
Sağ akciğerde yukarıda tanımlanan alanlarda anlamlı f-18 fdg tutulumu göstermeyen birkaç adet milimetrik boyutlu anlamlı f-18 fdg tutulumu göstermeyen nonspesifik parankim nodülleri
Mediastende yukarıda tanımlanan alanlarda Metastaz yönünden şüpheli hipermetabolik görünüm de labler
Inceleme alanına giren diğer vücut kesimlerinde patolojik sayılabilecek belirgin bir f-18 fdg tutulumu saptanmamıştır.
Hocam saygılarımla sizden ricam yorumlar mısınız.
Bulgular 3. evre akciğer kanserine uyuyor. Biyopsi yapılarak kesin teşhis elde edilip uygun tedavi planlaması gerekir. Bu evre hakkında daha ileri bilgi için https://www.akcigerkanseri.com/evreler/akciger-kanseri-ucuncu-evre-ve-tedavisi/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Geçmiş olsun
Çok teşekkür ederim bilgilendirme için hocam .
Merhaba sayın hocam
Annem 64 yaşında 50 yıldır sigara içiyor, ileri derecede Koah ve kalp yetmezliği hastası ayrıca 12 yıl önce bypass ameliyatı oldu.
Annemin biyopsi raporu, KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI KARSİNOM ( ÖN PLANDA SKUAMÖZ HÜCRELİ KARSİNOM İLE UYUMLU) İMMÜNHİSTOKİMYASAL ÇALIŞMALARDA P40 İLE TÜMÖR HÜCRELERİNDE DİFFÜZ NÜKLEER BOYANMA İZLENMİŞTİR yazıyor.
TÜMÖR FDG PET/BT de Bulgular:
SOL SERVİKAL IIA’ da KISA AKSI 9 mm BOYUTUNDA ARTMIŞ FDG TUTULUMU GÖSTEREN LENF NODU İZLENDİ(SUVMAX: 9,11).
SAĞ AKCİĞER HİLER BÖLGEDE ALT LOB BRONŞ KOMŞULUĞUNDA 31X24 MM BOYUTUNDA ARTMIŞ FDG TUTULUMU GÖSTEREN KİTLE LEZYONU İZLENDİ (SUVMAX: 10,25).
SAĞ AKCİĞER ÜST LOB ANTERİORDA 14 MM BOYUTUNDA ARTMIŞ FDG TUTULUMU GÖSTEREN PLEVRAL TABANLI DÜZENSİZ SINIRLI NODÜLER LEZYON İZLENDİ (SUVMAX: 7,48).AYRICA SAĞ AKCİĞER ALT LOB SUPERİORDA 8MM BOYUTUNDA DÜŞÜK DÜZEYDE ARTMIŞ FDG TUTULUMU GÖSTEREN PLEVRAL TABANLI NODÜLER LEZYON İZLENDİ(SUVMAX:1,60).
SAĞ AKCİĞER ALT LOB POSTEROBAZALDA ARTMIŞ FDG TUTULUMU GÖSTEREN KONSOLİDE ALAN İZLENDİ (SUVMAX: 3,80)
SONUÇ:
SOL SERVİKAL BÖLGEDE METABOLİK AKTİVİTE ARTIŞI GÖSTEREN LENF NODU
SAĞ AKCİĞER HİLER BÖLGEDE METABOLİK AKTİVİTE ARTIŞI GÖSTEREN KİTLE LEZYONU VE NODÜLER LEZYONLAR
SAĞ AKCİĞER ALT LOBTA METABOLİK AKTİVİTE ARTIŞI GÖSTEREN KONSOLİDE ALAN
yazmaktadır.
Annemin evresi ve tedavi seçenekleri ile ilgili bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim. Saygılarımla…
Bu soruya daha önce yanıt verdim
Hocam yoğunluğunuzun farkındayım çok özürdileyerek daha önceki cevabınızı tekrar göndermeniz mümkün olur mu? Bütün siteyi tekrar kontrol ettim cevabınızı görmek için ancak bulamadım. Tekrar çok teşekkür ederim.
Bulgular, akciğerdeki metastatik yayılma nedeniyle 4. evreyi gösteriyor. Medikal onkoloji bölümünde kemoterapi/immunoterapi uygulanması gerekir. Diğer tedavi yöntemlerinin bu durumda bir yararı olmaz. Geçmiş olsun
Çok teşekkür ederim hocam cevabınız için
merhaba. 36 yaşında 20 yıl sigara içmiş 1 senedir sigara içmeyen annemin toraks bt raporu şu şekilde: inceleme 100 cc IV kontrast madde enjeksiyonundan sonra yapılmıştır.
Toraks giriminden geçen kesitlerde her iki tiroid bezi parankimi olağandır.
Bu kesitlere dahil olan brakiosefalik ana vasküler yapılar olağandır.
Torasik özefagus normaldir.
Kalp normal boyut ve konfigürasyondadır. Perikardial sıvı izlenmemiştir.
Aort normal kalibrasyonda ve konfigürasyondadır.
Anevrizmatik dilatasyon veya disseksiyon tespit edilmemiştir.
Ana pulmoner arterler normal görünümdedir.
Anterior mediastende timik kalıntı-hiperplazi ile uyumlu görünüm izlendi.
Mediastende kısa aksı 1 cm yi geçmeyen lenf nodları mevcuttur.
Sağda plevral sıvı, kalınlaşma, kalsifikasyon veya kitle lezyonu izlenmemiştir.
Sol hemitoraksta fokal plevral belirginleşmeler izlendi.
Trakea ve her iki ana bronşlar açıktır.
Her iki akciğer alt loblarda dependan plevral fokal kalınlık artmaları mevcuttur.
Her iki akciğerde dağınık yerleşimli birkaç adet en büyüğü 5 mm çapında nonspesifik birkaç adet nodüler opasite izlendi.
Parankimde spesifik veya nonspesifik enfeksiyona ait aktif infiltrasyon, interstisyel akciğer hastalığı ve bronşektazi ile uyumlu görünüm, kitle lezyonu mevcut değildir.
Toraks duvarı yumuşak dokuları normaldir.
Her iki aksiller bölgede patolojik boyut ve konfigürasyonda lenf nodu tespit edilmemiştir.
Kesitlere dahil olan kemik yapılarda hafif düzeyli dejeneratif değişiklikler mevcuttur.
Akciğerde görülen en büyüğü 5mm’lik nodüller nonepesifik yani ‘önemli bir hastalığın işareti değil’ olarak değerlendirilmiş. Kendi doktorunuzun da görüşünü alın. Sağlıklı günler dilerim
Hocam merhaba babama çekilen pet/bt sonucu ;sag akcigerde periferi yer yer metabolik aktivite artisi gosteren noduler lezyon ile cevresinde retikulonoduler dansite artislari mediastende sag hiler bolgede metabolik aktivite artisi gosteren lenf nodlari.
Bu pet sonucundan nasıl bir sonuç çıkar acaba.
Lütfen raporun kısa bir bölümünü yazarak, hasta hakkında hiç bir klinik bilgi vermeden soru sormayın. Bu tür sorulara yanıt vermiyorum.
Merhaba hocam;
Babam 43 yaşında
Henüz pataloji sonucu çıkmadı
Pet ct sonucu şu şekilde ;
Sol posterior toraks duvarında 7.8 kostlarda destrüksiyona neden olan hipermetabolik kitle histopatolojik tetkiki önerilir
Karaciğerde yaygın metastaz ile uyumlu hipodens hipermetabolik alan
Sağ böbrekte metastaz ile uyumlu egzofitik kitleler
Sağ 8. Kosta’da şüpheli hipodens hipermetabolik kitle
Su Pet sonucuyla babama akciğer kanseri denebilir mi ?
Görüşünüz nedir ?
PET raporunda 4. evre akciğer kanserine ait bulgular rapor edilmiş. Bununla birlikte kanser için kesin teşhis sadece patoloji incelemesi ile konulabilir. Geçmiş olsun
Bazı yasal nedenlerle ve hastanın imzalı talebiyle kontrastlı toraks bt raporunda değişiklik yapılabilir mi ve raporun gerçek dışı olduğu nasıl anlaşılır?Aydınlatıcı bir bilgi rica ediyorum
Bu sitede sadece akciğer kanserleri hakkında aydınlatıcı bilgi veriliyor.
Merhaba hocam iyi bayramlar dilerim… hocam ben antalya egitim arastirma hastanesinde sag lobektomi oldum… arefe gunu direnim cekildi bayramin 1. Gunu taburcu oldum. Ertesi sabah farkinda olmadan sabah sol tarafima uzerine yatmis olarak uyandim.. uyandikdiktan hemen sonra cok hafif agriyla beraber mide gurultusu seklinde sesler geliyordu oksururkende arada oluyor. Kotu bi durum varmi hocam bilgilendirirseniz sevinirim. Kendi doktoruma ulasmaya calistim ulasamadim. Zaten sorsaydimda bi cvb alamayaktim. Iyi bayramlar diliyorum hocam. Mesleki hayatinizda basarilar…
Kolay gelsın babam 2 aydır sigarayı bırakalı akçiger ca denildi venecavaya bası var ol be boyun yuz şişmesi mevcut radyotrapi almatayız 3 uncu seyansımız tomografili biıyopsi sonucu bugun cıkıcak sonuca göre ne yyapılcak bilmiyorum beyin tomografisi sonucunda herhangi bir sıkıntı yok pett te sağ intraklavikular bölgede hipermetbolik kenf cıkmıs su max5.86 sag akçiğer aplikal segmentte plevraya yaklasmıs 48 carpı 41 kite var sağ akçiger suprahiler bölgede treakeayı ve mediastanı saran 87 84 81 nökratik kitle lenf nodulu var
Vena kava denilen büyük damara bası olduğu için yüz ve kolda şişmeler ortaya çıkmış. Radyoterapi ile bunlar azalır. Kemoterapi ile de tümörün yeniden büyümesi önlenir. Geçmiş olsun
Hocam Merhaba. Hastamız KOAH hastası. 24.05.2019 tarihli PET/BT sonucunu yorumlayabilir misiniz?
Önceki PET/BT çalışmasında her iki akciğer parankiminde tanımlanan şüpheli hipermetabolik nodüler parankim lezyonları güncel çalışmada metabolik olarak tam, boyut olarak tama yakın regrese görünmektedir. Ancak güncel çalışmada sağ akciğer alt lob süperier ve sol akciğer üst lob lingular segmentte yeni gelişmiş milimetrik boyutlu minimal hipermetabolik parankim nodülü izlenmiştir. Ayrıca her iki akciğerde en belirgini sol akciğer alt lob bazal segment paramediastinal alanlarda olmak üzere önceki PET/BT çalışmasındakine göre progrese görünümünde minimal hipermetabolik dansite artışları ve bronşektazik alanlar gözlenmiştir. Bu görünüm ön planda enfeksiyöz-enflamatuar süreç ile uyumlu bulunmuştur. Ancak zeminde düşük olasılıklı malignite kesin olarak ekarte edilemez. Olgunun yakın takibi önerilir.
(daha önceki PET/BT çekimi Ağustos 2018de yapılmıştı.
Hasta hakkında klinik bilgi olmadan yorum yapılamaz. Yaşı, sigara öyküsü, neden PET çekildi, daha önce ne hastalıkları geçirdi? Rapor yorumu için doktorunuza başvumalısınız
Hastamız 69 yaşında erkek. Hiç sigara içmemiş, çocukluğunda geçirdiği zatürre etkisi ve kalıntıları Koah sebebi dediler. Özelikle de sağ akciğer hasarlıymış. 3-4 yıl önce koah teşhisi konmuş. Bronşektazi teşhisi de var PET çekimi akciğerlerde görülen şüpheli nodüller için istendi. Gecen sene de lezyonlar için istenmişti. Bu yıl bir kaç kez zatürre geçirdi.yıl içinde zatürre ve enfeksiyon sebepleriyle 6 defa hastanede yattı. Sürekli enfeksiyon sebebiyle sıkça hastaneye uğramaktadır. Yorumunuz için de çok teşekkürler.
HOCAM MERHABA
TEKNİK :İVKM sonrası 5 mm kalınlığında transvers düzlemde toraksa yönelik multislice BT kesitleri alınmıştır.
_Arcus oortada ve inen torasik oortada kalsifik ve nonkalsifik plak formasyonları izlenmektedir.
_mediastende istasyon 3A 2R 4R 4L 5,6,7,10R VE 10L de bazıları kalsifiye büyüğünün kısa aksı 11mm ye varan multıple lenf nodları iLenmektedir.
_Sağ akciğerde üst lob apekste paravertebral alan komşuluğunda parankim içinde 25×25 mm boyutlarında lobüle konturlu kitle lezyonu izlenmektedir.
_Sağ akciğet alt lob laterobazelde plevraya geniş tabanlı oturan büyüğü 11 mm çapında bir kaç edet yumuşak doku dansitesi izlenmektedir.
_her iki akciğer parankiminde sağ akciğerde orta lobta perifüssürel oval şekilli büyüğü 7mm çapında akciğerde üst lob posteriorda büyüğü 4 mm çapında bir kaç adet parankimal ve aol akciğer alt lob lateralde büyüğü 5mm çapında bir kaç adet parankimal ve sağ akciğerde alt lobta posteriobazalde 6mm çapında bir kaç adet subplevral nodüller izlenmektedir.
_Her iki akciğer parankiminde yaygın sentrilobüler ve paraseptal anfizamatöz değişiklikler izlenmektedir.
_Her iki akciğerde alt loblarda lineer parankimal bant formasyonları ve yer yer septal kalınlaşmalar izlenmiştir.
_Her iki akciğerde peribronşial duvar kalınlaşmaları izlenmektedir.
_Vertebra korpusunda dejeneratif değişiklikler ve spur formasyonları izkenmektedir.
Saygıder hocam bu rapor hakkında bizden pet çekimi istenmiştir.sizin yorumlarınız da bizim için çok önemli. Teşekkürler.
Hasta hakkında bilgi verilmeden, sadece rapor üzerinden size kesin değerlendirme yapmak olanaksız. Hasta yaşı genç değil ve sigara öyküsü de varsa akciğerde görülen bu kitlenin kanser olasılığı yüksektir. PET-BT sonrası daha net fikir edinilecektir. Geçmiş olsun
Bulgular:
Baş-boyun bölgesinde patolojik FDG tutulumu gözlenmemiştir.Bilateral aksiller milimetrik lend nodlarında patolojik FDG tutulumu gözlenmemiştir.Mediastende milimetrik lenf nodlarında patolojik FDG tutulumu gözlenmemiştir.Sağ hiller yaklaşık 1cm boyutlu hafif dens görünümlü yumuşak doku alanında (LAP?) artmış FDG tutulumu gözlenmiştir (SUV maks:5.56)
Sağ akciğerde üst ve alt loblarda dağınık yerleşimli milimetrik boyutlu bir kısmı düşük dansiteli izlenen nodüller bir kısmında artmış FDG tutulumu gözlenmiştir(1.51)
Abdomende patolojik FDG tutulumu gözlenmemiştir
Kemik yapılarında patolojik FDG tutulumu gözlenmemiştir.
Diğer alanlarda FDG’nin normal fizyolojik dağılımı izlenmiştir.
Yorum:
Sağ hiller ve sağ akciğerde tanımlanan bulguların benign-enfeksiyöz süreçler? Olası malign süreçler? ayırıcı tanısı açısından klinik-radyolojik kolerasyonu ve takibi önerilir…
Hocam bu pet için geçen hafta anneme EBUS yapıldı ve patoloji sonucu temiz çıktı,doktorumuz raporu verdi,bu durumda pet sonucuna göre endişe edilecek bir durum var mıdır?
Teşekkür ederim….
Biyopsi sonucu : 7 nolu LAP EBUS ile alındı
Makroskopi:
7 cc hacminde şeffaf renkteki sıvıdan 1 adet PAP boyalı preparat(ThinPrep)hazırlandı
Mikroskopi:
Hazırlanan yaymada lend noduna ait matür lenfositler izlenmiş olup malignite veya spesifik patoloji lehine bulgu izlenmedi
Akciğerde tespit edilen şüpheli lenf bezi için EBUS işlemi yapılmış. Eğer bu işlem sırasında bu şüpheli lenf bezinden biyopsi alınabilmiş ise çıkan patoloji sonucunda önemli bir hastalık olmadığı tespit edilmiştir. Yalnız EBUS sırasında bu lenf bezine ulaşılamamış ise bu biyopsi sonucu önemli bir anlam taşımaz. Bu durumda EBUS işlemini gerçekleştiren doktorunuz ile görüşmeniz yerinde olur. Geçmiş olsun
Hocam Merhaba,
Annem Pnömoni teşhisi ile 1 haftadır hastanede tedavi görüyor. Aynı zamanda 17 yıldır KOAH hastası sigarayı bıraktı 17 yıl oldu. 2 ay önce öksürük şikayeti ile gittiği devlet hastanesinde çekilmiş röntgeni temiz denilerek KOAH ilaçları verilmiş şikayeti geçmeyince fenalaşarak hastaneye yattı. 103 CRP ile. Şu an CRP dştü taburcu olmak üzere. Ancak çekilen filmde görülen sönme nedeni ile dr tomografi çektirdi. Rapor şu şekilde.
Kardiotorasik oran kalp lehine artmıştır.
Sağ parakardiak yağ dokuda belirginleşme izlenmiştir.
Çıkan aorta, arkus aorta ve inen aorta traselerinde yaygın kalsifik atherom plakları mevcuttur.
Her iki akciğer parankim sahalarının değerlendirilmesinde;
Sağ akciğer alt lob superior, posterior bazal ve mediobazal segmentlerde konsolidasyon ve
atelektazi alanları izlenmiştir.
Sağ akciğer orta lob medial segmentte nodüler buzlu cam sahaları mevcuttur (erken dönem
enfeksiyöz değişiklikler?).
Sağ akciğer orta lob lateral segmentte 3 mm çaplı pulmoner nodül izlenmiştir.
Her iki akciğer parankiminde yaygın amfizem sahaları mevcuttur.
Özefagogastrik bileşke ve mide fundusu supradiyafragmatik lokalizasyona uzanım
göstermekte olup kardiak alanda sol atrial inferior kesimde hafif kompresyona neden
olmaktadır (sliding herniasyon).
Vertebra korpus köşelerinde yer yer osteofit formasyonları mevcuttur.
Th6 vertebra korpusunda yerleşimli 8 mm çaplı nodüler sklerotik kemik adacığı mevcuttur.
Doktor tümör olabileceğini söylüyor. Yorum yapabilir misiniz?
Raporunuzda öncelikle enfeksiyon ve geçirilmiş eski enfeksiyon bulguları tanımlanmış. Eğer malinite – kanser mevcut ise bu yapılacak bronkoskopi işlemi ile ortaya çıkacaktır. Bu olasılık yüksek değil ama kesin olarak başka türlü ekarte edilemez. Geçmiş olsun
Teşekkürler hocam,peki EBUS ile konamayan tanının,başka yöntemlerle konması mümkün değil midir? gecikmekte istemiyoruz,zaman aleyhimize işleyebilir.
Bir çok farklı teşhis yöntemi var. Lezyonun yerleşim yerine göre farklı yöntemler uygulanır.
Merhaba hocam babam lenfoma tedavisi icin kemoterapi ve radyoterapi gordu.2 yildir bu tedaviyi gormuyor.sadece kontrollere gidiyor.en son yapila pet ct de soyle bi yazi var bunu yorumlarsaniz sevinirim.
SOL AKCİĞER ÜST LOP ANTERIOR SEGMENTTE PLEVRAL TABANLI YAKLASIK 3,5-4 CM ÇAPLI PARANKİM İÇERİSİNE İNFİLTRAFİL UZANIM GÖSTEREN YENİ GELİŞMİŞ F18-FDG TUTULUM KİTLESİ ( SUDmaks:17.9)SAPTANMIŞTIR.bu konuyu yorumlarsaniz sevinirim.iyi calismalar
Akciğerde yeni ortaya çıkan bu tümör için girişimsel radyoloji bölümünde bilgisayarlı tomografi eşliğinde iğne biyopsisi yapılarak patoloji inceleme sonucuna göre lenfoma tedavinizi gerçekleştiren hematoloji uzmanının da önerilerine göre tedavi planlaması yapılması gerekir. Geçmiş olsun
Saygı değer hocam,dün anneme EBUS yapıldı,doktor temiz geldiğini söyledi,sonra bir daha aldığını ve çokta temiz gelmediğini söyledi,bu durum kafamı karıştırdı.Toplamda 3 kere parça aldığını ve çok küçük geldiğini söyledi parçaların ve tanı konamayabilir dedi.EBUS tanı koyma işlemiyse,neden tanı konamayabiliyor,ya da parçanın küçük gelmesinin bir nedeni var mıdır? Çok merak içindeyim,teşekkür ederim…
EBUS yöntemi ancak bronkoskopun uç kısmında yer alan bir iğne yardımıyıla biyopis alabilir. Kitle eğer uygun mesafede değilse bu işlemle yeterli materyal alınarak teşhis konulması mümkün olmayabilir.
Hocam kolay gelsin ön tanı olarak sag akciğer alt lon bazalden başlayıp superiora uzanan 8 /6 cm boyutunda yazıyor Sonuç olarak şu yazıyor raporda sag akciğer alt şov superior segmentten başlayıp posterobazal segmente dek devamlılık gösteren sag hiler / infrahiler alana dogru uzmanımı mevcut olan düzensiz konturlu yumuşak doku dansiteli kitlesel lezyonda belirgin hipermetabolik görünüm dikkati çekmiştir yukarda tanımlanan multipl sag akciğer lenf nodu kemik ve karaciğer lokalizasyonlarında hipermetabolik görünümler dikkati çekmiştir ( primer malignitenin multipl metastatik tutulumları) yazıyor hocam bu konuda beni aydınlatırmısınız tedavisi varmı kolay gelsin hocam
4. evre akciğer kanseri rapor edilmiş. Bu evre ve tedavisi ile ilgili bilgilere https://www.akcigerkanseri.com/evreler/akciger-kanseri-dorduncu-evre-ve-tedavisi/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz
Hocam babam 70 yaşında akciğer fliminde kitle görünüyor diye pet çekildi.Raporu yorumlamaniz mümkün mü.? Rapor.sag akciğer üst lob anterior segmentte çok yoğun hipermetabolizmanin eşlik ettiği premier akciğer malignitesi ile uyumlu kitle lezyon alanı ile lezyon seviyesi leteralde ve orta lob medial segment pramesiastinol alanda kayda değer fdg metabolizması göstermeyen subsantimetrik diğer nodúler lezyon alanları saptanan fdg pet BT çalışması.Hocam bu rapora göre kanserli hücre var demekmi varsa kaçıncı evre olarak görünüyor.yorumlarinizi acil bekliyorum şimdiden teşekkür ederim
Kanserli hücre varlığı sadece patoloji incelemesi ile belirlenir. PET raporunuzda akciğer kanseri olasılığı yüksek olan tümör tanımlanmış. Evresini belirlemek için PET-BT filminin tamamının incelenmesi gerekir. Raporunuzun sadece bir bölümü olduğu için net evre söylenemez.
Evrenin nasıl tespit edildiğini aşağıda okuyunuz:
Akciğer Kanserinin Evresi Nasıl Anlaşılır
Akciğer kanserinin 4 evresi (aşaması) vardır ve bu evreler 3 kritere bakılarak belirlenir:
1. Tümörün çapı ve yerleştiği yer
Akciğer kanserinin büyüklüğü evre için önemlidir: örneğin 2 cm bir tümörle 5cm veya 8cm tümör farklı aşamalardadır. Ayrıca ana nefes borusunda yerleşen bir kanserle akciğerin bir köşesinde yerleşen kanserin de evreleri farklıdır
2. Lenf bezlerine yayılma olup olmaması
Lenf bezlerine yayılma olmaması daha erken bir evreyi (1. evre), lenf bezlerine yayılma daha ileri bir evreyi (2. veya 3. evre) gösterir.
3. Başka organlara yayılma (metastaz) yapmış olup olmaması
Akciğer kanseri erken teşhis edilmezse, diğer akciğere, beyine, kemiğe, böbrek üstü bezlerine, karaciğere veya diğer vücut bölgelerine yayılabilir. Bu durumda kanser en ileri aşamaya yani 4. evreye gelmiş olur.
Dördüncü Evre Akciğer Kanseri
4. evrede akciğer kanserinde akciğerdeki kanser vücudun başka organ veya dokularına (kemik, beyin, böbrek üstü bezleri, karaciğer, yumuşak dokular gibi) yayılma (metastaz) yapmıştır.
Akciğer kanserinin en ileri aşamasıdır.
Hocam bu EBUS yöntemi nasıl bir yöntem ve can yakıcı mıdır? her ilde ve hastanede bu teknoloji var mıdır? mesela ankara da,biz ankaraya yakın bir ilde yaşıyoruz.Kafama takılan bir diğer noktada,PET-CT tanı koyan bir görüntüleme yöntemi değil mi? raporda sadece şüpheden bahsedilmiş… teşekkürler hocam şimdiden…
EBYS işlemini Ankara’da Üniversite veya Atatürk Sanatoryumu hastanelerinde yaptırabilirsiniz. PET-BT bir kezyonu tanımlar. Şüphe varsa biyopsi gerekir.
Merhaba hocam 3 yildir akciger tedavisi goruyorum onceleti 6 ayda simdi senede 1 bt cektiriyorum en son bt cekim sonuclafim her iki hiler alanlarda kalsifik lenf nodlati mevcuttur . Sag akciger ust lob posterior segmentte birkac adet fokal buzlicam dansitesinde nodul ve retikuler dansite alanlari izlenmektedir .Torakal vertebralarda dejeneratif degisiklikler mevcuttur
Bura akciğer kanseri şüpheli bir durum rapor edilmemiş. Göğüs hatsalıkları doktorunuzun önerilerine göre hareket ediniz.
Merhaba hocam annem 60 yasinda ve 40 yildir sigara iciyo ses kisikligi var son 3 aydir kkb ye gittik hersey temiz cikti bt cektirdik orada sol aryepiglottik foldda asimetrik kalinlik artisi mevcuttur.sol yalanci kordave posteriorda aritenoid kartilaja uzanim gostermekte olup
supraglottik larenks Ca acisindan supheli bulunmustur .histopatolajik ornekleme onerilir.ayrica sol akciger apikal duzeyde mediastinal plevraya oturan ve plevra boyunda hafif yayilimi bulunan yaklasik 43×40MM boyutlu spikule konturlu maling kitlesel lezyon mevcuttur
Bu raporda hem sol akciğerde hem de larinks denilne boğaz bölgesinde 2 ayrı kanserden söz edilmiş. PET-BT ve biyopsi sonrası uygun tedaviler planlanmalıdır. Geçmiş olsun
Sevgili hocam. Babama pet ct ye bakarak akciğer kanseri dediler. Kalça kemiğine metaztaz yapmış olarak çıktı rapor. 4. Evre dediler. Sorun şurdaki burundan girip parça aldılar. Temiz çıktı. İğne ile parça aldılar temiz çıktı. Tekrar aldılar yine temiz çıktı. 4. Evre kanser için kanseri bulamamak zor mu. Yada yürüyememiz ve ağrılarımız başka sebbepten olabilir mi. Pet ct yanılabilir mi.
Biyopsi ile tanı konulması şart. Daha ileri bir merkeze başvurmalısınız. Geçmiş olsun