Akciğer Kanseri Ameliyatı Sorular ve Yanıtları
Erken evredeki akciğer kanserlerinde en etkili tedavi yöntemi ameliyatla tümörlü akciğer dokusunun çıkartılmasıdır. Ancak her akciğer kanserli hasta ameliyat için uygun değildir. Aşağıda akciğer kanseri ameliyatları ile ilgili sorular ve yanıtlarını bulabilirsiniz.
Akciğer kanseri ameliyatı olan bir hasta ve ailenin yaşadığı tüm süreçleri 30 Aralık 2018’de NTV’de yayınlanmış Hayat Yeniden programına ait aşağıdaki filmi izleyerek görebilirsiniz. Diğer bir hastanın akciğer kanseri ameliyatı ve sonrasında yaşadıklarını paylaştığı kendi facebook sayfası öyküsünü buradan okuyabilirsiniz.
Akciğer Kanserinde Ameliyat Ne Zaman Uygulanır?
Akciğer kanserli bir hastada aşağıdaki 3 durumun da mevcut olması halinde ameliyat uygulanabilir.
1. Kanser başka organlara yayılma (metastaz) yapmamış
2. Kanserin tamamı çıkartılabilir durumda
3. Hastanın kalp ve solunum fonksiyonlarının uygun olduğu durumlarda
Akciğer Kanserinde Hangi Ameliyat Yöntemleri Vardır?
İki yöntem vardır. Kapalı ameliyatlar bütün dünyada hızla yaygınlaşmıştır.
1. Açık Ameliyat – torakotomi
2. Kapalı Ameliyat (daha fazla bilgi için tıklayınız)
Akciğer Kanserinde Hangi Ameliyat Yöntemi Önerilir?
Amerikan Göğüs Hastalıkları Birliği Akciğer Kanseri tedavi rehberi’nde akciğer kanserinde kapalı ameliyatın açık ameliyata tercih edilmesi gerektiği vurgulanır.
Akciğer kanserinde tercih edilen operasyon kanserli lobun çıkartılmasıdır (lobektomi).
Bununla birlikte kanserin ana nefes borusu veya ana bir damar üzerine yerleşmiş olduğu durumlarda sağ veya sol akciğerin tamamının da çıkartılması (pnömonektomi) gerekli olabilir.
Segmentektomi denilen operasyonda ise çok daha küçük bir akciğer bölümü çıkartılır. Bu genellikle solunum fonksiyonu kısıtlı olan hastalarda tercih edilir.
Akciğer kanseri ameliyatında kanserli akciğer çıkartıldıktan sonra ayrıca mevcut lenf bezlerinin de çıkartılması gerekir. En az 4 ayrı lenf nodu istasyonundan en az 10 lenf bezi çıkartılıp patoloji incelemesine gönderilmiş olmalıdır.
Kapalı Akciğer Ameliyat Yöntemi Nasıl Uygulanır?
Göğüs boşluğu içerisine ilerletilen 1cm genişliğinde bir kamera yardımıyla alınan görüntüler ekranlara yansıtılır.
Cerrah hastanın göğüs kafesini açmadan tümörlü akciğer dokusu ve lenf bezlerini özel bir torba (endobag) içerisine alarak yapılan 4cm’lik bir kesiden dışarı çıkartır.
Ameliyat Kaç Saat Sürer?
Cerrahın tecrübesi ve tümörün yerleşim yerine göre süre farklılık gösterir. Ortalama ameliyat süremiz 2 saattir.
Ameliyat Ekibinde Kimler Yer Alır?
Ameliyat kıdemli göğüs cerrahı tarafından gerçekleştirilir. Yardımcılığında 1 veya 2 uzman göğüs cerrahı ve bir hemşire bulunur.
Akciğer Kanseri Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Akciğer kanseri ameliyatı riskleri yıllar içerisinde belirgin şekilde azalmıştır. Bununla birlikte diğer tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi akciğer kanseri ameliyatı ve sonrasında riskler mevcuttur. Önemli olan bu risklerin önceden bilinmesi ve önlemlerin alınmasıdır.
Öncelikle solunumu yeterli olmayan veya belirgin kalp hastalığı olan yüksek risk grubundaki hastalarda ameliyat uygulanmamalıdır. Ameliyat sağlanacak faydanın risklerden daha yüksek olması halinde tercih edilmelidir.
Kapalı (VATS) akciğer kanseri ameliyatlarında riskler açık ameliyata göre daha düşüktür. Aşağıda belirtilen komplikasyonlar hastaların yaklaşık %15’inde ortaya çıkar.
Akciğer kanseri ameliyatı riskleri:
- ameliyat sırasında kanama
- ameliyat sonrası enfeksiyon
- solunum yetmezliği
- beyin veya kalp damarı tıkanması (emboli)
- uzun süre yoğun bakım tedavisi gerekliliği
- şilotoraks (lenf sıvısının göğüs boşluğuna akması)
- göz kapağında düşme
- ses kısıklığı
- uzun süre dren kalması
- ağrı
- diğer
Ameliyat Sonrası Yoğun Bakım Gerekir mi?
Çoğu zaman 1 gece yoğun bakım takibi gerekir.
Ameliyat Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?
Kapalı ameliyatlardan sonra ortalama hastane kalış süresi 4 veya 5 gecedir.
Ameliyat Sonrası Normal Yaşantıya Ne Zaman Dönülür?
Kapalı ameliyat uygulanan hastalarda hastaneden çıktıktan 1 hafta sonra normal yaşantıya dönülebilir.
Açık ameliyatlardan sonra bu süre yaklaşık 3 haftadır.
Ameliyat Sonrası İlaç Tedavisi (Kemoterapi) veya Işın Tedavisi (Radyoterapi) Gerekir mi?
Patoloji incelemesi sonucunda tümör çapının 5cm’den büyük olduğu durumlarda veya lenf bezlerinde yayılma olduğu durumlarda bu tedaviler gerekli olur.
Prof.Dr. Semih Halezeroğlu
Göğüs Cerrahisi Bölüm Başkanı, Acıbadem Maslak Hastanesi
Hocam merhaba. 45 yaşında olan eşime (bayan) 4. evre akciğer ca adenokarsinom teşhisi beyine yayılan metastaz ile öğrendik ve pet/ct raporu ile de bu doğrulandı. Beyinde 4 adet lezyon tespit edildi bunların 2 tanesi ameliyat ile alındı diğer 2 tanesi ameliyata gerek duyulmadan radyoterapi ile temizleneceği bilgisi verildi ve radyoterapisi 5 gün sürekli olarak verildi. Akciğer canın yayılımı ise bir tarafta 6 cm büyüklüğünde diğer tarafta da nodüller şeklinde yayılma akciğer zarında yayılma göğüs kemiklerinin birleşim yerinde tam emin olunamasa bile lezyon tarzı yayılma ve böbrek üstü bezlerde hafif yayılma mevcut. Eşimin fiziki olarak ve iştah olarak hiç bir şikayeti bulunmuyor gündelik işlerini kendisi yapabiliyor. Sadece kullandığı kordexa ve keppraya bağlı olarak uyku ve halsizliği olabiliyor. Doktorumuz tümör türü olarak tedavi seçeneklerinin oladuğu bir tür dedi ve moleküler test istedi. Moleküler test işlemini de başlattım. Şimdi sizden istediğim yorumunuz şu şekilde. İmmunoterapiye uygun bir pozitiflik alınması durumunda lezyonlarla birlikte ana tümörde 2 yada 3 cm e yakın bir küçülme sağlanabilirse bu evredeki bir hasta için ameliyat tavsiyeniz olur mu ? İmmunoterapiye uygun bir pozitiflik olmaması durumunda ise Alimta kemo + radyo terapi ile mücadeleye girmem ne derece maceracı bir yaklaşım olur. Mr linac denemelimiyiz. Kısaca negatif bir moleküler testi sonucuna karşılık hastanın yaşam konforu ve süresinin uzatımı adına deneyebileceğim yollarım nelerdir. İlgi ve alakanıza teşekkür ederim.
Öncelikle bu aşamada, gerileme de olsa ameliyat söz konusu değildir. Eğer genetik testler hedefe yönelik tedavi için uygun çıkmaz ise kemoradyoterapi başlanması gerekir. MR LINAC sizin durumunzda uygun bir alternatif değil. Acil şifalar dilerim
İyi akşamlar hocam. Babam 8 temmuz 2019 tarihinde açık akciğer kanseri ameliyatı oldu ve sağ akciğeri tamamen alındı o günden beri ağrısı çok fazla ve geceleri hiç uyuyamıyor nedeni nedir acaba şimdiden çok teşekkür ederim.
Açık akciğer ameliyatlarından sonra ne yazık ki bu tür ağrılar olmaktadır. Ağrı kesicilerin iyi planlanması gerekir. Cerrahınızla görüşmelisiniz. Geçmiş olsun
İyi günler hocam benim sag akciğer alt lob latero bazal segmentte 8.8 mm nodul var.24 aralık 2018 ve 25 mart da çekilen bt de anlamlı fark yok dendi.7 ocak 2019da pet cekildim ondada 8 mm nodul var patolojik FDG tutulumu yok dendi. 4 temmuz 2019 da 9.2 mm olduğu. Bt de saptandı ne onerirsiniz ameliyat sa kapalı yöntem olurmu, teşekkürler. Yaşım 49.Ankara da yaşıyorum 6 7 sene sigara ictim 2012 den sonra icmedim.
Büyüme gösteren bu nodüle buzlu cam görüntüsü de eşlik ediyorsa kapalı yöntemle çıkartılıp patoloji incelemesi yapılması gerekir.
Sayın hocam ben Fransa’da yaşayan 42 yaşında bir bayanım 20 yıllık hem az da olsa kullanmış hemde pasif çevreden dolayı sigara öyküm var
5 ay önce ses kısıklığı ve aşırı kuru öksürük ten dolayi akciğer tomografisinde 5 mm non specifik nodül tespit edildi , aynı anda boyun ultrasyonu nda da 4 mm hetorojen nodül bulundu
Son yeni akciğer nodül kontrolünde tomografi çekildim ve 3 adet non specifik sol alt lobda 3mm yine 3mm, ve sağ alt lobda da 4 mm
Nodüller tespit edildi
Yani küçüldüğü için sevineyimmi yoksa cogaldiklari için uzuleyimmi dehşet bir şekilde korku ve stres içindeyim
Üstelik annem iki ay öncesi 2 cm adenokarsinom sağ üst akcigerden lobectomi amaliyata geçirdi
Babamda 3 adet nodül tepit edildi
Hocam sizce bende akciğer kanserimi oluşuyor yoksa hızla çoğalan bir kanser tipimi var 5 ay öncesi 1 adet iken şimdi 3 tane yeni nodüller var
Bu arada 3 tane küçük çocuklarım var çok üzülüyorum
Lutfen cevabınızı bekliyorum
Şimdiden teşekkür ederim
Saygılarımla
Akciğerde nodüllerin hangilerinde akciğer kanseri riskinin yüksek olduğunu https://www.akcigercerrahisi.com/akcigerde-nodul-ne-yapmali/ sayfamızdaki bilgilerde bulabilirsiniz. Bu kadar küçük nodüllerde kanser riski yok denecek kadar azdır.
Hocam önce bizlere zaman ayırıp cevap verdiğiniz için size ne kadar teşekkür etsem azdır
Son bir sorum daha olacak size, size 5 aylık bir sürede non spécifik nodüllerinin cogalmasi ve bir tanesi küçülmesi normalmidir ve tedavisi mumkunmudur
Sigarayı 5 ay önce bıraktım ve hiç hastalik gecirmedim
Tekrar teşekkür ederim
Saygılarımla
Gülsün
Enfeksiyonlara bağlı nodüllerde bu durum olabilir.
Hocam merhaba benim eşim akciger kanseri ameliyat oldu sağ akciğerini aldılar 6 saat ameliyatca kaldı yarı yoğun bakımda 4 gün kaldı sonra fenalaştı nefes darlığı oldu nefes alamamakta güçlük geçdı şimdi genel yoğun bakıma alındı az kalsın bökrek yetmezlıgı oluşacakmış sol akçigerinde enfeksiyon var kan değerleri düzeliyormuş antibiyotik tedavisi yapıyormuşlar eşimi solunum cihazına bağlamışlar hocam iyileşirmi
Bazı kanserler akciğerin ana bronş veya damarları üzerine yerleşir ve bu kanserin vücuttan çıkartılmasının tek yolu o akciğerin tamamının alınmasıdır.
Sağ akciğerin tamamının alınması gereken durumlardan sonraki 30 gün içerisinde hastaların %7’si vefat etmekte, %93’ü hayatlarına normal şekilde devam etmektedir. Umarım ki hastanız enfeksiyon ile ilgili olumsuz süreci atlatarak bir süre sonra düzelir. Sabırlı olun ve doktorlarınıza güvenin. Çok geçmiş olsun
Hocam annemde 3.5 cm büyüklüğünde akciğer kenarında nodül mevcut sigara hic icmedi yaşı 70 kalbinde bir sıkıntı yok doktorumuz ameliyatı uygun gördü kapalı sistem ameliyatla alınacağını söyledi 1.evrede olan bu nodül ameliyatsiz tedavi edilemezmi ve 70 yasinda olan hastamizin ameliyat riski ne olur acaba
Öncelikle yapılacak kapalı ameliyatınız bu lezyonun çıkartılması ve bunun bir akciğer kanseri olup olmadığını belirlemek için yapılacaktır. Eğer bir kanserse ve 1. evrede ise tedavisi ameliyatla lezyonun olduğu akciğer bölümünün çıkartılmasıdır. 1. ve 2. evrede akciğer kanserlerinin tedavisi ameliyattır. Kemoterapi ilerlemiş ve ameliyatın mümkün olmadığı kanserlerde kullanılır ve etkinliği ameliyata oranla çok daha düşüktür. Geçmiş olsun
iyi Gunler.Babam 66 yasinda Pet Ct incelemesi
Kafa tabani ve boyunda patolojik fdg tutulumu izlenmemistir.
Mediastende sag alt paratrakeal,her iki hiler ve subkarinal dar capi 1 cm olculen lenf nodlarinda patolojik fdg tutulumu izlenmektedir.
Sag meme,saat 9 hizasinda areolaya 2 cm mesafede 23×18 mm boyutlu lobule konturlu solid kitede patolojik fdg tutulumu mevcuttur.
Bilateral akciger parankiminde ,sol paratrakeal ,her iki aksiler lenf nodlarinda ,sol meme parankiminde patalojik fdg tutulumu izlenmemistir.
Karaciger,safra kesesi,dalak,surrenal glandlar,bobrekler,mide,pankreas,intestinal sistem,abdominal lenf nodlarinda patolojik fdg tutulumu saptanmamistir.
Mesane ve rektum ceperinde ,prostatta,pelvik ve inguinal lenf nodlarinda patolojik fdg tutulumu izlenmemistir.
Iskelet sisteminde fdg tutulumu fizyolojik sinirlardadir.
YORUM
Sag alt paratrakeal,her iki hiler ve subkarinal 1 cm capinda lenf nodlarinda patolojik fdg tutulumu izlenmektedir.
Sag meme,saat 9 hizasinda yaklasik 23×18 mm boyutlarinda patolojik fdg tutulumu gosteren kitle primer akciger ca. ile uyumludur.
Ayrica kan tahlilinde Anti hbc iggelisa 3.64 pozitif cikti.
Yorumlayabilirseniz cok memnun olurum.Simdiden tesekkur ederim.
Pet rapor içeriğinde lezyon meme dokusunda, sonuç bölümünde ise akciğerde yerleşmiş olarak tanımlanmış. Akciğer tümörleri yerleşmiş olduğu akciğer bölümüne göre rapor edilir. Meme dokusu tamamen ayrı bir tanımlamadır. Bu raporunuz üzerinden yorum yapılamaz. Doktorunuza danışmalısınız. Geçmiş olsun
Hocam merhaba. Babam 1 ay önce ses kısıklığı ile KBB ye yönlendirildi, KBB göğüs hastalıkları uzmanına. Nihayetinde PET ve Akciğer ile Prostat Biopsisi istendi. Henüz Primer yada Metastas diye bir tanı koymadılar. Sonuçlar aşağıda, yorum alabilirmiyiz. Şimdiden teşekkürler, çok sağolun.
F18 FDG PET/BT
Sağ akciğer alt lob superiorda artmış metabilizma gösteren nodül izlendi (metastaz?/primer?)
Her 2 akciğerde artmış metabolizma gösteren çok sayıda nodül, metastas şle uyumlu değerlendirildi.
Mediastende artmış metabolizma gösteren çok sayıda lendadenopi, metastaz ile uyumlu değerlendirildi.
Midede hafif artmış metabolizma gösteren duvar kalınlaşması, ön planda gastrit lehine değerlendirildi.
Mesanede duvar kalınlaşması izlendi. Yoğun idrar aktivitesi nedeniyle FDG tutulumu net değerlendirilememiştir. Olası mesane malignitesi açısından ürolojik değerlendirme önerilir.
İskelet sisteminde artmış metabolizma gösteren litik lezyonlar, metastas ile uyumlu değerlendirildi.
Primer odak araştırılan hastada, saü akciğerde izlenen en büyük boyutlu nodül, mesane ve midenin olası primer açısından değerlendirilmesi önerilir.
AKCİĞER BİOPSİ
Tanı: Sağ Akciğer, Alt Lob Superior Segment, 19×16 Nodül, Tru-cut Biops,: Adonokarsinom
Yorum:Yapılan immünhistokimyasal çalışmalarda tümor hücrelerinde;
TTF-1 ile diffüz kuvvetli sitoplazmik granuler boyanma izlenmiştir.
Napsin-A ile diffüz kuvvetli sitoplazmik granuler boyanma izlenmiştir.
CK7 ile diffüz kuvvetli sitoplazmik boyanma izlenmiştir.
CDX2 ile non-spesifik reksiyon boyanma izlenmiştir.
CK20 ile negatif reaksiyon saptanmıştır.
p63 ile negatif reaksiyon saptanmıştır.
AMACR ile non-spesifik reaksiyon saptanmıştır
PSA ile non-spesifik reaksiyon saptanmıştır
Morfolojik bulgular ve immünhistokimyasal inceleme sonuçları “Akciğer adenokarsinomu” ile uyumludur.
Patoloji raporunuz primer akciğer adenokarsinomunu, PET bulguları da bunun 4. evre olduğunu gösteriyor. Bu evre ve tedavisi için https://www.akcigerkanseri.com/evreler/akciger-kanseri-dorduncu-evre-ve-tedavisi/ sayfamızdaki bilgileri ve hastalara vermiş olduğum yanıtları okuyabilirsiniz. Acil şifalar dilerim
Degerli Hocam merhabalar, babam 60 yasinda ocak ayında khdak teşhisi konuldu, kemiklere ve boyun da metastazlar vardı, 15 yıl kadar dudak tiryakiliği olarak sigara geçmişi vardı ama 12 yıldır kullanmıyor, sizinle son pet raporunu paylaşacağım, doktorumuz çok iyi olduğunu söyledi, daha önce almış olduğu 6 kur kemoterapi den sonra 3 kür daha dozu azaltarak kemoterapi alacak, bu arada babamın son günlerde sırt ağrısı ve balgam gibi şikayetleri son derece azaldi.
KLInIK ÖYKÜ:
Sağ akciğer üst toba lokalize 74×49 mm boyutlu kitleden alınan tru-cut Bx sonucu az farklılaşmış adenokarsinom gelen
ve 6 kür KT uygulanan (son kür 11.06.2019) olgu.
ENDIKASYON:
Tedaviye yanıtın değerlendirilmesi (olgunun 13.02.2019 tarihli FDG PET ile karşrlaştırmalı).
BULGULAR:
Bap w Bomn:
· FDG tutuıumu ve dağıiımı fizyoıojik sınırıardadır.
Toraks:
Sag akciger, Ust lob, apikal segmentte, kostal plevral tabanll, düzensiz konturlu yumuşak doku kitlesinde
(71×48 mm-29×24 mm) minimal artmiş FDG tutulumu saptanmişur (SUVmax: 2120_2.60)
Tanrmlanan periferik lokalizasyonlu kitte ile hilus arasmdaki lineer atelektatik degişikliklerde patolojik FDC
tutulumu izlenmemiştir.
Mediastende ve sol akcigerde patolojlk FDG tutulumu saptanmamişttr.
Sağ hemitoraksta, en kalin yerinde yaklaşlk 7-8 cm ölgolen plevral effDzyonda patolojik FDG tutulum[
izrenmemiştir (SUVmax: 1.40).
Abdomen ve Pelvis:
Karaciğer ve dalakta FDG normal blodagilimmi göstermiştir.
Abdomen ve peıviste patoıojik FDG tululumu gösteren ıenf nodu saptanmamiştır
Kas ve. lskelet Sistemi:
Patolojrk dozeyde FDG tululumu izlenmemiştir.
Metastatik kemik [ezyonu ıehine degerıendıriıebitecek patoıojik FDG tutulumu saptanmamıştır.
Görüntüleme alamna giren diger vicut bölgelerinde FDG normal biodagıiımım göstermiştir.
YORUM:
Güncel bulgular otgunun 13.02.2019 tarihli FDG PET ile karşllaştinldlgmda; sag akciger, ost lobdaki prin
lezyonda izlenen minimal artmış FDG tutulumu dışında normal sınırlardadır.
· FDG pET bulgu[arı uygulanan tedaviye tama yakın metabolik yanıt ite uyumludur.
Hocam evre gerilemismidir ve ameliyatlık bir durum varmidir sizce hastamızın kemoterapi ye devam etmesi uygunmudur şimdiden çok teşekkür ediyorum iyi çalışmalar diliyorum saygılarla.
Tedavi sonrası belirgin düzelme olmuş. Bu aşamada ameliyat kararı sadece bir çok ilgili branş uzmanının yet aldığı tümör kurulunda verilebilir. Kemoterapi sürekli uygulanabilir bir tedavi yöntemi değildir, planlanan protokol tamamlandığında kesilir. Geçmiş olsun
BABAMIN PET BT SONUÇLARI YORUMLAR MISINIZ TEŞEKKÜRLER. BULGULAR BAŞ-BOYUN BÖLGESİ Sol süperior juguler 7.7 mm lik lenf nodunda patolojik artmış F-18 FDG
tutulumu (SUV max: 2.60) izlendi. Sağ süperior juguler 9.2 mm lik lenf nodunda patolojik artmış F-18 FDG tutulumu (SUV max: 2.51) izlendi. Üst ve alt diş kaviteler
çevresindeki yumuşak dokularda patolojik artmış F-18 FDG tutulumları izlenmiştir (inflamatuvar patoloji). Diğer baş-boyun bölgesi organlarda patolojik F-18 FDG
tutulumu saptanmadı. TORAKS Sağ aksilladaki 10.9 mm lik (SUV max: 2.20) lenf nodunda ılımlı artmış F-18 FDG tutulumu izlendi. Sol aksillada en büyüğü 13 mm olan
benign natürlü lenf nodlarında patolojik F-18 FDG tutulumu saptanmadı. Üst paratrakeal milimetrik lenf nodlarında patolojik F-18 FDG tutulumu saptanmadı.
Aortikopulmoner pencereden prevasküler alana uzanan en büyüğü solda prevasküler yerleşimli 24.0×18 mm boyutlarında olan konglomere lenf nodlarında patolojik
artmış F-18 FDG tutulumu (SUV max: 33.45) izlendi. Sol akciğer üst lob anterior ve posterior segment bileşkesinde lobüle konturlu mediastinal plevra ve aşağıda
tanımlanan konglomere lenf nodlarıyla bağlantılı 14.6×13 mm lik (SUV max: 17.41) ve onun hemen altında olmak üzere 21.2×17.3 mm lik (SUV max: 21.02) izlenen
birbirine komşu nodüler yapılarda patolojik artmış F-18 FDG tutulumları izlendi. Primer lezyon ve fokal invazyon olarak değerlendirildi. Diğer toraks bölgesi organlarda
patolojik F-18 FDG tutulumu saptanmadı. BATIN Batın içi organlarda patolojik F-18 FDG tutulumu saptanmadı. PELVİK BÖLGE Pelvik organlarda patolojik F-18 FDG
tutulumu saptanmadı. KAS-İSKELET SİSTEM Kas-iskelet sistemi organlarda patolojik F-18 FDG tutulumu saptanmadı. SONUÇ: -Sol süperior juguler lenf nodunda
patolojik artmış F-18 FDG tutulumu izlendi. (inflamatuvar) -Sağ süperior juguler lenf nodunda patolojik artmış F-18 FDG tutulumu izlendi. (inflamatuvar) -Sağ aksilladaki
lenf nodunda ılımlı artmış F-18 FDG tutulumu izlendi. -Aortikopulmoner pencereden prevasküler alana uzanan en büyüğü solda prevasküler yerleşimli olan konglomere
lenf nodlarında patolojik artmış F-18 FDG tutulumu izlendi.(lenf nodu met) -Sol akciğer üst lob anterior ve posterior segment bileşkesinde lobüle konturlu mediastinal
plevra ve konglomere lenf nodlarıyla bağlantılı ve onun hemen altında ol
Lütfen hasta hakkında hiç bir klinik bilgi vermeden soru sormayın. Bu site rapor yorumlama sitesi değildir. Bu tür sorulara yanıt vermiyorum.
Merhabalar hocam babam 68 yaşında olup eskiden sigara geçmişi vardır. Sonuçlarımızı değerlendirirseniz çok mutlu olurum.
TORAKS BT İNCELEMESİ:
(İnceleme sırasında IV kontrast madde verilmemiş olup mediasten ve vasküler yapılara ait değerlendirme suboptimaldir)
Hastanın tetkiki Nisan 2019 tarihli BT raporu ile birlikte değerlendirilmiş olup bu raporda sağ apekste spiküler konturlu 6.5 mm parankimal nodül, orta lobda buzlu cam dansitesi ve bu alanda 8.5 mm’lik fibrotik nodül tanımlanmıştır.
Sağ apekste 6 mm çapında nodüler lezyon kavitasyon göstermektedir.
Orta lobda tanımlanmış olan fibrotik zemin değişiklik olarak yorumlanmıştır. Apikoposterior segmentte 5 mm çapında nodül izlenmiştir.
Mediastinal düzeyde reaktif lenf nodları mevcuttur.
Sol hemitoraksta plevral tabanlı 5 mm çapında kalsifik nodül izlenmiştir.
Şimdiden çok teşekkürler
Nisan 2019 BT ile karşılaştırmaya göre değişiklik olup olmadığı bu rapordan anlaşılamıyor.
Özellikle buzlu cam görüntüsünün eşlik etmesi ve spikuler uzantı olması nodülü önemli şekilde şüpheli kılıyor. Kesinlikle önemsizdir denilemez.
HOCAM MERHABA DEDEM YAKLAŞIK 13 GÜN ÖNCE FALAN AKCİĞER KANSERİ AMELİYATI OLDU SON 2 GÜNDÜR NEFES DARLIĞI VE ÖKSÜRÜĞÜ VAR BU DURUM NORMAL MİDİR.PATOLOJİ SONUÇLARI DAHA ÇIKMADI. CEVAPLAYA BİLİRSENİZ SEVİNİRİM.
Çok farklı türde akciğer ameliyatları vardır. Hastanızın genel sağlık durumu, yapılan ameliyat ve şu andaki sorunun ne olduğunu bilmeden yorum yapılamaz. Doktorlarınız size gerekli açıklamaları yaparlar. Acil şifalar dilerim
HOCAM SOL AKCİĞERİMDE 3×2,5×2,5 BOYUTLARINDA KİTLE VARDI AMELİYATLA SOL AKCİĞER ÜST LOBUM ALINDI
BAZI DOKTORLAR TOMOGRAFİ İLE TAKİP DEDİ BAZISIDA ADJUAN KEMITERAPİ ALMAMIN FAYDALI OLACAĞINI NÜKS RİSKİNİN %25 OLDUĞUNU ALIRSAM BUNUN % 15 LERE CEKİLEBİLECEĞİNİ SÖYLEDİLER
3 KÜR ALDIM.
KAN TAHLIL SONUÇLARIM İYİ AMA BEN ÇOK YORULDUM. AĞRILARIM ,KASILMALARIM, BİTKİNLİĞİM UZUN SÜRELİ DEVAM ETTİ. BULANTI OLMADI.
EĞER % 10 LUK KATKININ %8 İNİ ALDIYSAM YANİ NÜKS RİSKİNİ % 17 ÇEKTİYSEM BURADA BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYORUM.
SİZİN GÖRÜŞÜNÜZÜ ALMAK İÇİN RAHATSIZ ETTİM ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM
PATOLOJİK ROPOR BİLGİLERİM
HERHANGİ BİR YERDE SIÇRAMA YOK
SKÜAMÖZ HÜCRELİ KARSİNOM
BOYUT 3X2,5X2,5 SUV MAX 13
SOL AKCİĞER ÜST LOP ALINDI
HİSTOLOJİK DERECE AZ DİFRANSİYE
VİSSERAL TUTULUM MEVCUT
LENFOVASKÜLER YAYILIM MEVCUT
1. evre akciğer kanserlerinde ameliyat sonrası kemoterapinin hiç bir yarar gösterilmemiştir
Hocam çok sağolun. duacınız. iki cihan saadetiniz olsun. yaptığınız iş çok anlamlı inşallah ahirette karşılığını bulursunuz.
Hocam merhaba,
Annemin yaklaşık 4 aydır öksürmesinin sebebi en sonunda anlaşıldı. Biyopsi sonucunda Non-Keratinize Tip Skuamöz Hücreli Karsinoma tanısı konuldu.
Bronskopiyle bakıldığında ‘ sol ana bronşu tama yakın sağ ana bronşu %80 tıkayan EBL izlendi denilip bronşların geçici de olsa açılması sağlandı. Tümör her iki ana bronş medial duvarda 1 cm kadar devam etmektedir. Birkaç kişi bulunduğu yer nedeniyle ameliyat edilemeyeceğini söyledi. Bu konuda uzman bir cerrah ile görüşmemizi önerenler oldu. Cerrahlardan biri ameliyat esnasında bronskopi ile bakılıp duruma göre ameliyat edilebileceğini söyledi. Çok tedirginiz. Şimdilik farklı bir yere sıçramasa da Malign olması da bizi ayrıca endişelendiriyor. Ameliyat bu kadar riskliyken olmak ne derece doğru; ya da sadece kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi şansımız nedir? Konu hakkında değerli görüşlerinizi rica ediyorum.
Bu tür tümörler ameliyatla ‘tam olarak’ çıkartılamadıkları sürece nefes borusunda tıkanma başta olmak üzere hastalıkta ilerleme kaçınılmazdır. Cerrahi teknik olarak her zaman mümkün değildir. Bu tür ameliyatlar sadece son derece az sayıda yüksek tecrübeli göğüs cerrahı tarafından ve en üst düzey hastane şartlarında gerçekleştirilebilir. Ameliyat uygulanamayacak ise kemoterapi/immunoterapi seçenekleri için medikal onkoloji ile görüşün. Geçmiş olsun.
Hocam Kolay Gelsin;
Babamın sağ akciğerde üst lob posterior segmentte birbiriyle bağlantılı biri yaklaşık 1,8 cm diğeri ise yaklaşık 1,6 cm çapında kötü huylu kitle tespit edildi. Lenflere şıçramadığı belirtildi. Doktorlar ameliyat olmalı yada kemoterapi almalı dediler.
Babam 71 yaşında 2011 yılında açık kalp ameliyatı oldu 4 damarı değişti. 1 yıl sonra yüz felci geçirdi. Tansiyon, şeker ve koah hastası. Coumadin ve coraspin kullanıyor ve inr si sürekli takip ediliyor. Ayrıca; doktorlar nefesinin de az olduğunu söylediler.
Yaşı ve hastalıkları nedeni ile ameliyat mı olmalı yoksa kemoterapi mi almalı karar veremedik. Bize bir görüş belirtebilir misiniz.
Teşekkürler iyi çalışmalar.
Sadece yaşı veya eşlik eden hastalıkları var diye ameliyat edilemez denilemez. Hastanın kalp ve solunum fonksiyonları yeterli düzeyde ise ameliyat olmalıdır. Solunum fonksiyon testinde bazı eşik değerler vardır. Ameliyat olabilmesi için bu değerlerin belli bir seviyenin üzerinde olması gerekir. Aynı şekilde kardiyoloji muayenesi ve ekokardiyografi tetkiki ile hastanın ameliyata uygun olup olmadığına karar verilir. Geçmiş olsun