Akciğer kanseri türleri iki ana gruba ayrılmaktadır. Bu noktada akciğer kanserleri; küçük hücreli olanlar veya küçük hücreli olmayan akciğer kanserleri olarak birbirinden ayrılırlar.
Küçük hücreli akciğer kanserleri daha nadir görülmektedir. Tüm akciğer kanserlerinin %10 ve %15’ini oluşturmaktadırlar. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserleri içerisinde de farklı hücre cinsleri bulunmaktadır.
Akciğer Kanseri Nedir?
Her yıl 1.7 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan akciğer kanseri; akciğerdeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasını kapsar. Bu çoğalan hücreler akciğer hücresi özelliğinden tamamen farklı ve zararlıdırlar. Akciğer kanseri türleri; küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücre dışı akciğer kanseri olmak üzere temel iki gruba ayrılır.
Akciğer kanseri türleri arasında yer alan küçük hücre dışı akciğer kanserleri; tüm akciğer kanserinin %80 ve %85’ini kapsamaktadır. Hastalığın tedavi şansının olabilmesi için erken evre akciğer kanseri tanısı konulması gerekir.
Akciğer Kanseri Türleri ve Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanseri türleri hücre tipine göre değişmektedir. Dolayısıyla akciğer kanseri türlerinde ayrımların yapılmasının bazı tıbbi gerekçeleri bulunmaktadır. Çünkü küçük hücrede akciğer kanserlerinin çoğalma ve başka organlara yayılma hızı daha yüksektir. Küçük hücre olmayan akciğer kanserlerinde ise bu yayılma daha azdır.
Tedavi şeklinin uygulanabilmesi için akciğer kanseri türleri büyük önem taşır. Çünkü izlenecek tedavi yolları farklılıklar göstermektedir. Bu noktada en çok karşılaşılan akciğer kanserleri şu şekildedir;
Akciğer Kanseri Türleri | |
Skuamöz hücreli karsinom | Adenokarsinom |
Büyük hücreli karsinom | Adenoskuamöz karsinom |
Sarkomatoid karsinomlar | Nöroendokrin tümörler ( küçük hücreli karsinomlar ve diğerleri) |
1 – Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Belirtileri
Akciğer kanseri türleri arasında yer alan küçük hücreli dışı akciğer kanserinde, normal akciğer hücrelerinde genetik kodlarda bozulmalar ve kontrolsüz çoğalmalar başlamaktadır. Bu hastalığın başlangıcında kişide klinik olarak belirtiler fark edilemeyebilir. Ancak bazı belirtiler ve akciğer fonksiyonlarındaki bozukluklar hissedilir seviyeye ulaşmaktadır. En doğru tanı için, Prof. Dr. Semih Halezeroğlu ile iletişime geçebilirsiniz. Kansere ait belirtiler ise şöyledir;
- Geçmeyen, kuru ve gıcık tarzı öksürük
- Öksürükte balgam yoktur. Genellikle alerji ile karıştırılmaktadır.
- Hırıltılı solunum ve sürekli nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Yutmak güçlüğü
- Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları
- İştah kaybı ve ani zayıflama
- Kronik yorgunluk
2 – Küçük Hücreli Akciğer Kanserleri ve Belirtileri
Küçük hücreli akciğer kanseri nedenleri arasında %100 oranında sigara kullanımı yer almaktadır. Bu tür kanserler genellikle hava yolu mukozalarında veya göğüs boşluklarında kitle olarak kendini göstermektedir. Akciğer kanseri türleri arasında %15’lik bölümü kapsayan küçük hücreli akciğer kanseri belirtileri şöyledir;
- Öksürük
- Öksürükle beraber kan gelmesi
- Ses kısıklığı
- Nefes darlığı
- Kilo kaybı
- İyileşmeyen zatürre
- Uzun süreli devam eden göğüs duvarı ağrısı
Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanseri türleri ve bu türlere bağlı olarak gelişen belirtiler genellikle aynı olmaktadır. Çoğu zaman hastalık kendini öksürükle göstermeye başlar. Daha sonra ise göğüs ağrısı, yorgunluk, nefes darlığı ve ses kısıklığı gibi belirtiler görülmektedir.
Hastalık ilerlediğinde belirtiler daha net görülür hâle gelmektedir. Akciğer kanseri evreleri bakımından belirtiler ise şöyledir;
1 – Akciğer Kanseri 1.Evre Belirtileri
Hastalığın ilk evrelerinde genellikle klinik bir belirti görülmemektedir. Nadiren de olsa öksürük, kilo ve iştah kaybı gibi belirtiler ilk evde ortaya çıkmaktadır.
2 – Akciğer Kanseri 3. Evre Belirtileri
Hastalığın bu evresinde belirtiler kendini göstermeye başlamıştır. Çünkü kanser diğer organlara yayılma durumuna geçmiştir. Bu evrede;
- Tekrarlayan göğüs enfeksiyonları
- Nefes alırken veya öksürürken ağrı hissetme
- Sürekli yorgunluk ve enerji eksikliği
- Kötüleşen ve sürekli tekrarlayan öksürük
- İştahsızlık ve kilo kaybı görülür.
3 – Akciğer Kanseri 4. Evre Ölüm Belirtileri
Akciğer kanserinin en son evresi olan 4. evre, hastaların kendini en yorgun hissettiği evredir. Bu evrede kurtulma şansı neredeyse yok denecek kadar azdır. Belirtiler ise şöyledir;
- Kanlı öksürük
- Sürekli nefes darlığı
- Sırt, omuz, kol ve göğüste ağrı
- İştahsızlık
- Yorgunluk
- Çoklu organ yetmezliği
İyi Huylu Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanseri türleri, iyi huylu ve kötü huylu olarak kendini göstermektedir. İyi huylu akciğer kanseri belirtileri şöyledir;
- Persistent öksürük
- Göğüs ağrısı
- Balgam üretimi ve kanlı balgam
- Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları
- Hırıltı
- Nefes darlığı
Akciğer Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?
Kanserin tanısı ve akciğer kanseri türleri tümörün görüntülenmesi ile belirlenmektedir. Akciğer kanseri tanısı için kullanılan tetkikler şu şekildedir;
- Direkt grafi
- BT (Bilgisayarlı Tomografi)
- MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme)
- PET (Pozitron Emisyon Tomografisi)
- Bronkoskopi
- Transtorasik ince iğne aspirasyon biyopsisi
- Torakoskopi
- Mediastinoskopi
- VATS (Video Yardımlı Göğüs Cerrahisi)
- Torakotomi
Akciğer Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Teşhis ve tedavi için etkili akciğer kanseri yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemler akciğer kanseri türleri bakımından farklı olabilmektedir. Hastayı ve hastalara uygun tedavi yöntemlerini tercih edilmesi için öncelikli olarak, kanserli hücrenin tipi belirlenir. Daha sonra kanser evresine göre tedavi şekli seçilmektedir.
Erken evre akciğer kanserlerinde cerrahi yöntem önerilmektedir. Daha sonra ise hastalığının evresine göre diğer tedavi yöntemleri tercih edilir. Akciğer kanserinde kullanılan tedavi yöntemleri şöyledir;
- Akciğer kanseri ameliyatı
- Kemoterapi
- İmmünoterapi
- Radyoterapi – ışın tedavisi
- Hedefe yönelik akıllı ilaçlar
Akciğer Kanseri Yaşama Süresi Nedir?
Akciğer kanseri türleri ve hastalığın seyri gibi durumlar yaşam süresini etki etmektedir. Tabii ki hastanın yaşı, hastalığın evresi, tanı konulduğunda tespit edilen bulgular ve tümörün büyüklüğü gibi durumlar yaşam süresini değiştirmektedir.
Erken evrede cerrahi olarak çıkarılabilen kanserlerde sağ kalım oranı oldukça yüksektir. Diğer hastalarda ise tedavi yöntemlerinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Ancak hastalığın nüks etme olasılığı yine yüksektir.
1 – Skuamöz Hücreli Karsinom Akciğer Kanseri Yaşam Süresi
Akciğer kanseri türleri açısından %25 ile %30’unu oluşturan bu kanser türü; akciğerde hava yollarının içini örten yassı hücreler olan hücrelerin erken formlarında gelişmesinin kapsar. Skuamöz hücreli karsinom akciğer kanserinde genellikle kemoterapi önerilmektedir. Kemoterapi ile beklenen yaşam süresi ise ortalama olarak 12-14 ay kadardır.
2 – Büyük Hücreli Akciğer Kanseri Yaşam Süresi
Günümüzde akciğer kanseri türleri yaşam sürelerini etki etmektedir. Kanserin türü ve kanserin ne kadar yayıldığına bağlı olarak, bu süre azalıp çoğalmaktadır. Akciğer kanseri tanısı almış her 3 kişiden 1’i en az bir yıl yaşamaktadır. 20 kişiden biri ise 10 yıl kadar yaşama şansı elde etmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıklıkla görülen akciğer kanseri türleri ile ilgili en sık sorulan sorular şöyledir;
1 – Hangi Akciğer Kanseri Daha Tehlikeli?
Akciğer kanserleri arasında yer alan küçük hücreli akciğer kanseri daha fazla tehlikelidir. Akciğer kanseri sebebiyle ölümlerin %80’i sigara kullanımı ile ilişkilendirilmiştir.
2 – Akciğer Kanseri Türleri Kaç Cesittir?
İki ana bölüme ayrılan akciğer kanseri türleri yayılım göstermesine bağlı olarak değişmektedir. Bu kanserler; küçük hücreli (yulaf hücreli) akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri olmak üzere iki çeşittir.
3 – Akciğer Kanseri 2 Evre Belirtileri Nelerdir?
Çok fazla kendini göstermese de 2. evre akciğer kanseri olan hastalarda; öksürük, balgam, yorgunluk, göğüs ağrısı, ağız kokusu ve ses kısıklığı gibi belirtiler görülür.
4 – 1 Evre Akciğer Kanseri Ne Kadar Yaşar?
Birinci evrede akciğer kanseri hastalarının 5 yıl yaşama oranı %47 olarak belirtilmiştir. Ancak bu süre hasta ve hastalığa bağlı olarak uzun ya da kısa olabilir.