Akciğer kanseri teşhisi, hastalığın tedavisi açısından oldukça önemlidir. Çünkü erken evrede tespit edilen akciğer kanserlerinde tedavi şansı oldukça yüksek olmaktadır. Peki, akciğer kanseri teşhisi nasıl konur, hangi yöntemlerle yapılır?
Küçük hücreli ve küçük hücreli dışı olmak üzere akciğer kanseri türleri bulunmaktadır. Bu kanserlerin tedavisindeki en büyük amaç, hastalığı erken dönemde tespit edebilmektir. Çünkü hastalığa dair belirtiler kanserin ilerlemesinden sonra ortaya çıkmaktadır. Özellikle akciğer kanseri ölümcül bir kanser türüdür. Bu noktada risk grubundaki kişiler deneyimli bir hekime düzenli olarak her yıl muayene olmalıdır.
Akciğer Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?
Özellikle erken evredeki akciğer kanseri teşhisi Dünya Sağlık Teşkilatı’nın da önerdiği şekilde; her yıl bir kez düşük dozda tarama amacıyla bilgisayarlı tomografi çekilmesi ile olmaktadır. Bu yöntem çok güvenilirdir. Böylelikle yüksek riskli olan kişilerde akciğer kanseri teşhisi ile tedaviye erken başlanabilir.
Yüksek riskli grupta yer alan kişiler ise;
- 50-80 yaş arasında olup, 20 yıl sigara tüketenler
- Sigarayı 15 yıldan daha kısa süre önce bırakmış olanlar
- 1. derece akrabaları arasında akciğer kanserine yakalanmış olanlar
- Pulmoner fibrozis veya KOAH hastalığına sahip kişiler
- Belirtilen kişiler 81 yaşını geçmesinin ardından veya sigarayı bıraktıktan 15 yıl sonra, akciğer kanseri taraması programından çıkartılırlar.
Akciğer kanseri teşhis için hekimlerin başvurduğu veya kullandığı çeşitli yöntemler ve cihazlar bulunmaktadır. Özellikle akciğer kanseri teşhisi açısından fiziki muayene önem taşır. Çünkü bu muayene esnasında; hastalardaki solunum sesi değişiklikleri, dış görünümündeki bozulmalar, ses kısıklığı veya farklı yerlerde şişlikleri tespit edilebilir.
Düz akciğer grafisi ise erken evrede hastalığın tespiti açısından yeterli olmamaktadır. Yani bu akciğer grafisine güvenilerek kanser olunmadığını söyleyebilmek olanaksızdır.
Akciğer kanseri teşhisi için kullanılan en önemli radyolojik inceleme yöntemi ise bilgisayarlı tomografidir. Bu yöntem ile; milimetrik lezyonlar ve akciğerdeki çeşitli hastalık durumları net şekilde tespit edilebilir. Eğer kanser durumu mevcutsa; kanserin büyüklüğü, etrafında bulunan nefes borusu, yemek borusu, kalp ve kaburgalarla olan yapıları da ayrıntılı olarak incelenebilir.
1 – Akciğer Kanseri Teşhisinde Kullanılan Cihaz Nedir?
Bilgisayarlı tomografi ile detaylı bir akciğer kanseri teşhis raporu elde edilebilir. Özellikle bilgisayarlı tomografi raporunun tecrübeli bir göğüs hastalıkları, radyoloji ve göğüs cerrahisi uzmanı tarafından ayrıntılı şekilde incelenmesi gerekir. Eğer incelemede herhangi bir kanser tespit edilmemişse ve hasta risk grubu içerisinde yer alıyorsa; bir yıl sonra tekrardan bilgisayarlı tomografi çekilmesini önerilmektedir.
İnceleme sonrasında akciğer kanseri teşhisi şüpheli olması halinde, doktorlar bir sonraki adım için planlama yaparlar. Bu adımlar ise şöyledir;
Tanı Yöntemi | Açıklaması |
PET-BT çekilmesi | Bu nükleer tıp tanı tekniği ile akciğerdeki şüpheli alanın ya da lezyonun ne kadar aktif olduğu öğrenilebilir. Ayrıca vücudun diğer alanlarında başka kanser olasılığı olup olmadığı da ortaya konur. |
Doğrudan operasyon ile şüpheli kitlenin çıkarılması | Eğer hastada kanser için yüksek riskli bir lezyon görülmüşse ve PET-BT kanser olasılığını tespit etmişse; hekim akciğerdeki lezyonun kapalı bir ameliyatla çıkartılmasını önerir. |
İğne biyopsisi | Eğer hastada lezyon kanser açısından şüpheli ise ancak hasta ameliyata uygun değil, tümörün yayılması sakıncalı ve hastanın genel sağlık durumu uygun değilse iğne biyopsisi tercih edilir.
Bu işlem girişimsel radyoloji uzmanı tarafından bilgisayarlı tomografi ile birlikte yapılmaktadır. İğne ile alınan örnek patoloji uzmanınınca incelenir ve dokuda kanser hücresi olup olmadığı raporlanır. |
Bronkoskopi | Endoskopi işlemi de denir. Nefes yolları içerisi olan burun veya ağız yoluyla ışıklı bir kamera ile inceleme yapılır. Göğüs cerrahisi uzmanı veya göğüs hastalıkları doktoru tarafından genel anestezi altında uygulanır. Bu işlem nefes borusu içinde ya da yanında bulunan lezyonların teşhisi için uygundur.
Çünkü akciğerde bulunan lezyonları teşhis edememektedir. Bu noktada bronkoskopi sonucunun temiz olması, akciğer kanseri varlığını tamamen yok etmez. |
MR | PET-BT veya bilgisayarlı tomografinin net şekilde ayırt edemediği durumlarda, üst karın ya da göğüs bölgesi için MR’ın çekilmesi gerekli olabilmektedir. |
Mediastinoskopi | Diğer tanı yöntemleri ile akciğer kanseri teşhisi mümkün olmamışsa; lenf bezlerinden biyopsi alınması veya kanserin evresini kesinleştirmek için uygulanan cerrahi yöntemdir. Boyundan yapılan 3 veya 4 santim kesiden ışıklı bir cihaz ilerletilir ve lenf bezlerinden biyopsi alınarak patoloji incelemesi gerçekleştirilir. |
Cerrahi biyopsi | Hastalarda akciğer kanseri teşhisi noktasında belirtilenler kesin tanı için yeterli olmamışsa, VATS adı verilen kapalı cerrahi yöntem uygulanır. Bu şekilde akciğerdeki lezyondan biyopsi alınır. |
2 – Kan Tahlili ile Akciğer Kanseri Teşhisi Yapılır mı?
Kan kanserleri hariç tutularak, kan testleri hastaların kanser olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi vermemektedir. Yani bu testler akciğer kanseri teşhisi için yeterli olmayıp; yalnızca vücudun içerisinde neler olup bittiği hakkında doktorlara daha fazla bilgi verir.
3 – Akciğer Kanseri Teşhisi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Erkeklerde veya kadınlarda akciğer kanseri belirtileri gözlemlenmeye başlanmışsa, mutlaka deneyimli bir doktor tarafından tanı testlerinin ve tedavilerinin yapılması gerekir. Bu noktada hastalar akciğer kanseri teşhisi için, göğüs hastalıkları bölümüne başvurmalıdır. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu ile iletişime geçerek. tedavi ve teşhis için randevu alabilirsiniz.
Akciğer Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Akciğer kanseri teşhisi ardından hastaların tedavisi için iki tür ameliyat yaklaşımı yöntemi bulunmaktadır.
- Klasik yani açık yöntem; göğüs kafesinin yan-orta kesiminde kesiyle yapılan ameliyattır. Nadiren diğer açık cerrahi kesiler kullanılır.
- Kapalı yöntemler; VATS veya RATS cerrahi yöntemleridir. Özellikle son 15 yıldır bu yöntemler kullanılır. Bu ameliyatlar küçük kesi ve deliklerle yapılmaktadır. Böylelikle; daha az ağrı, kan kaybı veya daha kısa süren operasyonlar, çabuk iyileşme süresi, iyi solunum yolu fonksiyonları ve iyi bir kozmetik sonuç elde edilir.
Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Bireylerde görülen akciğer kanseri ilk belirtileri, erken evrede genellikle anlaşılamamaktadır. Yani ilerledikçe akciğer kanseri evrelerindeki belirtiler daha belirgin hale gelmektedir. Akciğer kanseri teşhisi için, hastalığın vücutta neden olduğu belirtiler hakkında bilgi sahibi olunması hayati açıdan önem taşır. Peki, söz konusu kanser türünün belirtileri nelerdir?
1 – Akciğer Kanserinin En Sinsi 9 Belirtisi
Akciğer kanseri teşhisi için hastalarda görülen belirtiler detaylı bir şekilde incelenmelidir. Çünkü hastalığın belirtileri vücutta sinsi bir şekilde ilerlemektedir. İşte, akciğer kanserinin en sinsi 9 belirtisi!
- Öksürük
- Dispne (nefes darlığı)
- Ses kısıklığı veya ses değişikliği
- Kronik yorgunluk
- Ödem
- Ateş
- Beklenmeyen kilo kaybı
- İştahsızlık
- Vücut ağrısı
2 – Akciğer Kanseri 1.Evre Belirtileri
Akciğer kanseri olan kişilerde ilk evre belirtileri şu şekilde olmaktadır;
- Nefes darlığı
- Ses kısıklığı
- İştah kaybı
- Halsizlik
- Öksürük
- Öksürük esnasında oluşan omuz ağrısı
Bu belirtilere sahip kişiler akciğer kanseri teşhisi ve akciğer kanserinden korunma için, mutlaka uzman bir hekimi muayene olmalıdır.
3 – Akciğer Kanseri 4. Evre Belirtileri
Hastalıkta son evre olan 4. evre ve akciğer kanseri 4. evre ölüm belirtileri açıklanacak olursa;
- Kronik öksürük
- Solunum zorluğu
- İştahsızlık ve buna bağlı kilo kaybı
- Yutkunmada güçlük
- Ses kısılması
- Hareketsizlik
- Halsizlik
- Göğüs ağrısı
Sık Sorulan Sorular
Günümüzde pek çok kişi tarafından hücre dışı akciğer kanseri ve küçük hücreli akciğer kanseri nedir, nasıl anlaşılır, belirtileri, akciğer kanseri türleri nelerdir gibi sorular araştırılmaktadır. İşte, konu ile ilgili en sık sorulan sorular!
1 – Akciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Hastalardaki akciğer kanseri teşhisi için çeşitli yöntemler vardır. Örneğin, balgam örneği alınarak laboratuvarda incelenir. Bunun yanında anormal hücrelerden doku örneği alınarak da biyopsi yöntemiyle inceleme yapılabilir. Böylelikle tanı konularak, akciğer kanserinde evreye ve türüne göre akciğer kanseri tedavisi gerçekleştirilir.
2 – Akciğer Kanseri Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Akciğer kanseri teşhisi için, düşük dozda spiral bilgisayarlı tomografi gibi radyolojik görüntüleme tanı yöntemleri kullanılır.
3 – Akciğer Kanseri Nasıl Erken Teşhis Edilir?
Hastalığın erken teşhisinde tanı için uygulanan akciğer kanseri yöntemleri mevcuttur. Düşük doz bilgisayarlı tomografi, akciğer kanseri tanısının konabilmesi açısından kullanılır.
4 – Akciğer Kanseri Hangi Testlerde Çıkar?
Eğer CT taraması akciğer kanseri olma ihtimali gösteriyorsa, net bir akciğer kanseri teşhisi için bronkoskopi ve biyopsi yapılır.