Akciğer kanseri ameliyatı son yıllarda sıklıkla gerçekleştirilmektedir. Çünkü akciğer kanseri tüm dünyada ve ülkemizde en yaygın görülen kanserlerden biri olmaya devam etmektedir.
Akciğer kanseri teşhisi konulabilmesi için hastalara çeşitli testler yapılmaktadır. Bunların başında bilgisayarlı tomografi, Pet-BT çekimi, bronkoskopi ve iğne ile biyopsi gibi işlemler yer alır.
Akciğer Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Akciğer kanseri ameliyatı iki tür yaklaşım yöntemi ile gerçekleşmektedir. Bunlar; klasik yani açık yöntem ve kapalı yöntemler yer almaktadır. Son yıllarda kapalı yöntemler yoğun bir şekilde tercih edilmektedir. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu ile iletişime geçerek, bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Akciğer Ameliyatı Yöntemleri Nasıldır?
Akciğer ameliyatı konusunda tüm dünyada cerrahların tecrübeleri artış göstermektedir. Bunların başında teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi yer almaktadır. Eskiden açık yöntemler ile gerçekleştirilen akciğer kanseri ameliyatı artık yerini kapalı yöntemlere bırakmaya başlamıştır.
Ancak hastayı bazı durumlarda akciğer kanserinden kurtarabilmek için açık yöntemlerin yapılması zorunlu olabilir. Açık ve kapalı akciğer kanseri ameliyatı tedavisi nasıl olur? İşte detaylı bilgiler şöyle;
1 – Açık Akciğer Ameliyatı
Torakotomi adı verilen açık ameliyatlarda kanserin bulunduğu bölgeler arasında kesiler açılır. Ekartör adı verilen cerrahi aletle alan genişletilir ve operasyon uygulanmaya başlanır.
Açık Akciğer Ameliyatı İyileşme Süresi
Açık akciğer ameliyatı sonrası iyileşme süresi ortalama olarak 2 ay kadardır. Ancak iyileşme hastanın durumuna ve işlemin nasıl yapıldığına bağlı olarak da değişiklik gösterebilir.
2 – Kapalı Akciğer Ameliyatı
Kapalı yöntem akciğer ameliyatları birkaç şekilde yapılmaktadır. Bunlar;
- Toroskopik ameliyatlar; bu ameliyatlara kısaca VATS adı verilmektedir. Bu işlemde kaburgalar arasından açılan bir kesik içinden kamera ile ilerletilerek görüntüleme yapılır. Göğüs kafesi tam olarak açılmadığı için hastanın solunum dinamikleri korunur. Bu sayede hasta kolay bir şekilde nefes alabilir, hareket edebilir ve öksürebilir.
- Robotik ameliyatlar; robotik cerrahide ise vücuda yerleştirilen birkaç operatif kol dışarıdan kontrol edilmektedir. Dışarıdan ayrı bir konsol ile yönetilen kollar ile doku detaylı bir şekilde görüntülenerek akciğer kanseri ameliyatı gerçekleşmektedir.
Kapalı Akciğer Ameliyatı İyileşme Süresi
Ortalama olarak hastalar, hastaneden çıktıktan 1 ilâ 5 gün arasında normal yaşama dönmektedir.
Kapalı Akciğer Ameliyatı (Minimal İnvaziv) Tüm Hastalara Uygulanabilir mi?
Akciğer kanseri bulunan hastaların büyük bir bölümünde Tek Port VATS ameliyatı kullanılabilmektedir. Bu tercih kanserin büyüklüğüne, yerleşim yerine hem de göğüs cerrahisi uzmanının tecrübesine göre belirlenir. Hekim bazı durumlarda açık akciğer kanseri ameliyatı yöntemini tercih etmeyi de gerekli görebilir.
Akciğer Kanseri Ameliyatı Nereden Yapılır?
Akciğer ameliyatı göğsün yan tarafından yapılan kesi ile gerçekleştirilmektedir. Tümörün yeri, büyüklüğü veya diğer organlara yayıp yayılmadığı; kanserli bölgedeki cerrahi işlemin büyümesine neden olabilir.
Akciğer Kanseri Ameliyatı Hangi Hastalara Uygulanır?
Akciğer ameliyatı; akciğer kanseri olan hastaların 1. ve 2. evrelerinde gerçekleşmektedir. Yani erken akciğer kanserinin evreleri ameliyat yapılmasına olanak sunar. Şunu belirtmek gerekir ki her 5 akciğer kanserli hastadan 1 tanesi ameliyat edilebilmektedir. Bu nedenle akciğer kanserinde ameliyata uygun bulunmak önemli bir şans olarak kabul edilir.
Akciğer Kanseri Ameliyatı İçin Gerekli Olan Durumlar Nelerdir?
Akciğer kanserli hastalarda üç durumun mevcut olması hâlinde, ameliyatın gerekli olduğuna hekim karar verebilir. Bu üç durum ise şöyledir;
- Kanserin başka organlara yayılmamış olması gerekir. Yani kanser metastaz yapmamış olmalıdır.
- Kanserin tamamının çıkartılabilir olması gerekir.
- Hastanın solunum ve kalp fonksiyonlarının yeterli düzeyde olması gerekir.
Akciğer Kanseri Ameliyatları Nelerdir?
Akciğer tek bir bütün halinde değildir. Ayrı parçalar şeklinde bulunduğu için akciğer kanseri ameliyatı yöntemleri farklılık göstermektedir. Sağ akciğerde üç bölüm (lob), sol akciğerde ise 2 bölüm (lob) vardır.
Akciğer ameliyatlarından kanserin yerleşmiş olduğu bölümler bazen kısmen bazen de tamamen çıkarılmaktadır. Yapılan yöntemler ve yöntemlere verilen isimler şöyledir;
Akciğer Kanseri Ameliyatları | Uygulama Yöntemi |
Lobektomi | Akciğerin bir parçasının yani lobun alınmasıdır. |
Bilobektomi | İki lobun birlikte çıkartılmasıdır. |
Pnömonektomi | İki akciğerden bir tanesinin alınmasıdır. |
Segmentektomi | Lobdan daha küçük bölümün çıkartılmasıdır. |
Akciğer Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Yapılan ameliyatın süresi ameliyatı gerçekleştiren anestezi ekibinin ve cerrahi ekibin, bu tür ameliyatları ne kadar sıklıkla yaptığı ile yakından alakalıdır. Çünkü deneyim bu tür ameliyatlarda kendini göstermektedir.
Ayrıca bazı akciğer kanserleri diğerlerinden daha büyük olabilmektedir. Kanserin büyüklüğü, hastanın daha önce akciğer rahatsızlığı geçirmiş olması ameliyat süresini uzatabilmektedir. Açık bir şekilde gerçekleştiren akciğer ameliyatları kapalı ameliyatlara göre daha uzun sürmektedir.
Genellikle ekibimiz tarafından gerçekleştirilen açık akciğer kanseri ameliyatı süresi, 90 dakika kadar sürmektedir. Kapalı operasyonlarda ise bu süre 60 dakikadır. Özetle; yapılan anestezi işlemi başlanıp, ameliyatın uygulanması ve sonrasında hastanın uyandırılması gibi işlemlerin süresi yaklaşık olarak, 2 saat veya 2,5 saat arası değişiklik göstermektedir.
Dren – Göğüs Tüpü Takılması
Akciğer kanseri ameliyatı sonrasında hastaya göğüs tüpü takılır. Dren; akciğerde hava kaçağı olmadığında ve günlük gelen sıvı miktarı 250 cc’nin altına indiğinde çekilmektedir. Gögüs tüpünün çekilme işlemi ağrılı değildir. Dren akciğer kanseri ameliyatı ardından 1 ilâ 4 gün kadar durur ve genellikle bu süre sonunda çekilir.
Kliniğimizde Yer Alan Ameliyat Ekibi
Akciğer kanseri ameliyatı kıdemli göğüs cerrahisi tarafından yapılmaktadır. Yardımcılığında ise bir veya iki uzman göğüs cerrahı bulunur. Yine ameliyat ekibinde bir veya iki hemşire yer almaktadır. Ayrıca iki anestezi teknikeri ve bir anestezi uzmanı da ameliyatta görev alır.
Akciğer Ameliyatı Olanların Yorumları Nasıldır?
Akciğer kanseri ameliyatı olanların yorumları incelendiğinde hastalığın ilk evrelerinde tedavinin olumlu sonuç verdiğidir. Akciğer kanseri oldukça sinsi bir kanser türü olması nedeniyle çok geç fark edilmektedir. Bu nedenle hastaların %80’i gibi büyük bir bölümü, kanserin ileri evrelerinde tespit edilmektedir.
Akciğer Ameliyatı Sonrası Normal Yaşantıya Ne Zaman Dönülür?
Açık ameliyat sonrası normal yaşantıya yaklaşık 3 hafta kadar sonra dönülmektedir. Kapalı ameliyatlarda ise hastalar, hastaneden çıktıktan bir hafta sonra normal yaşantıya döner.
Akciğer Kanseri Ameliyatı Sonrası Hastanede Kaç Gün Kalınır?
Yapılan ameliyata bağlı olarak hastanede kalma süresi değişmektedir. Kapıda ameliyatlarda hastanede kalma süresi 3 veya 4 gün, açık ameliyatlarda 5 gündür. Akciğerin tamamının alınması durumunda ise hastanede kalma süresi 6 gün kadardır.
Akciğer Ameliyatı Sonrasında Yoğun Bakım Gerekli mi?
Lobektomi uygulanan hastalarda yoğun bakım gerekliliği son yıllarda azalmıştır. Biz de uygun şekilde hareket ederek kalp hastalığı bulunan veya akciğerlerin tamamının alındığı hastaları bir gece yoğun bakıma almaktayız. Daha sonra ise normal servis takiplerini gerçekleştirmekteyiz.
Akciğer Kanseri Ameliyatı Sonrası Kemoterapi veya Işın Tedavisi Gerekir mi?
Patoloji incelemesine bağlı olarak kemoterapi ve ışın tedavisi gerekli olmaktadır. Tümör çapı 5 cm’den büyükse ve lenf bezlerine yayılma gösteriyorsa, bu tedaviler uygulanmalıdır. Ancak tümör çapı 5 cm’den küçük ve lenf bezlerinde yayılma görülmemişse, akciğer tedavisinde ışın ve kemoterapi tedavisine gerek yoktur.
Akciğer Ameliyatı Sonrası Terleme Normal mi?
Akciğer kanseri ameliyatı sonrası genellikle ilk bir haftada refleks terlemeler kendini gösterir. Bu terleme bazı hastalarda geçici olabilir. Ancak bazı hastalarda kalıcı olarak kalabilir.
Akciğer Ameliyatı Sonrası Nefes Darlığı Normal mi?
Genellikle akciğer ameliyatı sonrası ilk haftalar hastalar için zorlu geçebilmektedir. Bunun nedeni akciğer kanseri tedavisi sonrasında derin nefes almada güçlük yaşanmasıdır. Hastalar ameliyat sonrasında 6 aya kadar aralıklı olarak nefes darlığı sorunu ile karşı karşıya kalabilir.
Akciğer Kanseri Ameliyatı Olan Kaç Yıl Yaşar?
Akciğer ameliyatı sonrası yaşam süresi tartışmaya açıktır. Uzmanlar ameliyat sonrası yaşam beklentisinin %85 ile %92 arasında olduğunu savunmaktadır. Bu oran hastanın sağlığı, yaşı ve tümörün boyutuna göre değişiklik gösterir.
Akciğer Kanseri Ameliyatı Fiyatları Nasıl?
Akciğer kanseri ameliyatı fiyatları hastaneden hastaneye değişiklik gösterir. Çünkü bu ameliyat oldukça karmaşık ve pahalı bir tıbbi prosedürü içermektedir. Hastanenin konumu ve itibarı, cerrahın uzmanlığı ve ekibin profesyonelliği gibi birçok faktör fiyat üzerinde etkilidir.
Sık Sorulan Sorular
Günümüzde her geçen gün artış gösteren akciğer kanseri nedir ve bu kanser ile ilgili detaylar merak edilmektedir. İşte bu konudaki en sık sorulan sorular şöyledir;
1 – Akciğer Kanseri Ameliyatı Riskli mi?
Her cerrahi işlemde olduğu gibi akciğer kanseri ameliyatı sırasında ve sonrasında riskler vardır. Önemli olan bu risklerin önceden bilinmesi ve gerekli önlemlerin alınmasıdır.
Ameliyat sırasında ve sonrasında hayati riskin yani vefat oranının ne olduğu önemli bir konudur. Lobektomi operasyonu için 30 günlük vefat oranı, binde 8 ile %1,5 arasında değişiklik göstermektedir. Bu oran hastadaki ek hastalıklara, tıbbi donanım ve tecrübeye göre değişiklik gösterir.
Akciğer kanseri yöntemleri arasında yer alan Pnömonektomi yani akciğerin tamamen çıkarıldığı operasyonlarda ise; 30 günlük vefat oranı sağ akciğer için %7 sol akciğer için %5 seviyesinde görülmektedir. Bu nedenle akciğerin tamamının alınması, öngörülen akciğer kanseri ameliyatları, hastanın kalp ve solunum fonksiyonlarının çok daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesini gerektirir.
2 – Akciğer Kanserinde Hangi Aşamada Ameliyat Yapılır?
Ameliyat akciğer kanserinin erken evre olarak kabul edildiği 1. ve 2. evresinde yapılmaktadır. Akciğer kanseri belirtileri 3. ve 4. evrede çıkar. Bu evrede ise kemoterapi, immünoterapi ve hedefe yönelik ilaçlar, radyoterapi tercih edilmektedir. Erken dönemde yapılan tedaviler olumlu sonuç vermektedir.
3 – Akciğer Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Akciğer kanseri ameliyatı riskleri her geçen yıl belirgin şekilde azalma göstermektedir. Riskler akciğer kanseri türleri bakımından önemli olmaktadır. Hastaların %15’inde ortaya çıkan komplikasyonlar şu şekildedir;
- Ameliyat sırasında kanama ve sonrasında enfeksiyon
- Solunum yetmezliği
- Uzun süre yoğun bakım tedavisi gerekliliği
- Beyin ve kalp damarı tıkanması
- Ses kısıklığı
- Şilotoraks
- Drenlerin uzun süre kalması
- Ağrı
- Diğer